Kimler hatta?
Toplam 7 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 7 Misafir Yok
Sitede bugüne kadar en çok 182 kişi Perş. 15 Ara. 2016 - 15:23 tarihinde online oldu.
Gembos ovası sulu tarımla canlanacak
1 sayfadaki 1 sayfası
Gembos ovası sulu tarımla canlanacak
Gembos ovası sulu tarımla canlanacak
Konya'nın Derebucak ilçesinde geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Gembos Derivasyonu Projesi ile Derebucak Barajı'nın tamamlanmasının ardından ilkbahar mevsiminde taşkın su sorunu yaşama derdinden kurtulan Gembos Ovası'nda tarımsal faaliyetler bu yıl ivme kazandı.Geçtiğimiz yıllarda yaş*** su taşkınları nedeniyle yaz mevsimi başlangıcına kadar ekim yapılamayan ve adeta göl görünümü veren Gembos Ovası'nda, bu yıl taşkın sularının baraj havzasında tutulmaya başlamasının ardından ilk kez geniş çapta buğday yetiştiren çiftçinin elde ettiği yüksek verim nedeniyle cebi bol para görecek. Derebucak ilçe merkezi, Göynem ve Pınarbaşı beldelerinde yaşayan çiftçilerin arazilerinin bulunduğu Gembos Ovası'nda bu yılki hasatla yüzü gülen üreticiler şimdiden önümüzdeki sezonu düşünmeye başladı. Yöre çiftçisi önümüzdeki yıllarda devreye girecek sulu tarımla birlikte arazilerinin bölgeye daha da bereket getireceğini düşünüyor.
Yetkililer, Gembos Ovası'nın 2010 yılında sulu tarıma geçmesinin hedeflendiğini belirtiyor. Çamlık Deresi'nde doğup Koca Dere vasıtasıyla gelen suları havzasında toplayan Derebucak Barajı, rezervinin büyük bölümünü derivasyon tüneli vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne gönderiyor. Göle aktarılan su miktarının yılda ortalama 130 milyon metreküpe ulaşması hedefleniyor. Barajda geriye kalan rezerv ise Gembos Ovası'nın yanı sıra Beyşehir Gölü istikameti üzerinde güzergahı olan Yeşildağ Ovası'ndaki ekili arazilerle buluşacak. Gembos Derivasyon Projesi kapsamında çalışmaları yapılan yer altı kapalı borulama sistemi tamamlandığında ovada yılda bin 600 dekarlık ekili alan sulanacak. Yeşildağ Ovası'nda ise sulanacak arazi miktarı 2 bin 150 dekar alana ulaşacak. 11 milyon metreküplük su rezervi kapasitesi olan Derebucak Barajı'ndan ihtiyaç duyulan dönemde sulanacak olan Gembos Ovası'nda hububat ürünlerinin yanı sıra, şeker pancarı, patates başta olmak üzere alternatif değişik ürünler de yetiştirilebilecek.
ÇİFTÇİ SULU TARIM YAPACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR
Pınarbaşı Belde Belediye Başkanı Mehmet Toklu, bölgedeki projelerin devreye girmesi ile birlikte Gembos Ovası'ndan bundan sonra bereket fışkıracağına inandıklarını söyledi. Yetkililerin Gembos Ovası'nın sulu tarıma 2010 yılında geçeceği yönünde kendilerine bilgi verdiğini ve yöre çiftçisinin dört gözle sulu tarım yapacağı günü beklediğini dile getiren Toklu, “Proje ile Gembos Ovası'nda taşkın yapan ve düdenler vasıtasıyla Akdeniz bölgesine kaçan sular değerlendirilmiş olacak. Bölgemizde şu anda sulu tarıma geçiş çalışmaları kapsamında işi üstlenen firma tarafından ovadaki arazilerin tabanına dev borular yerleştiriliyor. Tabandan geçecek bu borular barajdan cazibe ile akacak su ile hem ovaya hayat verecek, hem de üzerinde ekim yapma imkanı doğacak. Konya'da yer altı kapalı boru sisteminin ilk defa Gembos Ovası'nda uygulanacağı söyleniyor.
Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte bölgemizde sebze ve meyvecilik de atak yapacak, özellikle bugüne kadar hiç denenmemiş ürünler olan şeker pancarı ile patates de yetiştirilecek. Konya Şeker'in Bayavşar beldesinde inşaat çalışmaları süren cips fabrikasında değerlendirmek üzere ovada patates yetiştirilmesi için girişimler yaptığını biliyoruz. Halen bazı ürünlerin deneme ekimleri bölgemizde sürüyor. Geçtiğimiz yıl kanola bitkisi denenmişti ama olumlu netice alınamaması üzerine bu yıl Tarım İl Müdürlüğü'nün desteğiyle cüzi bir alanda deneme maksatlı kapari bitkisi ekimi yapıldı. Önümüzdeki yıllarda deneme ekimi yapılacak ürün sayısı daha da artacak. Çiftçimiz sulu tarımla birlikte hangi üründen daha fazla kazanç elde edeceğini görürse, o ürünü ekecek” diye konuştu.
2008-08-05 23:16:28
heryerdenhaber
http://www.kentselhaber.com
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz