Kimler hatta?
Toplam 12 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 12 Misafir Yok
Sitede bugüne kadar en çok 182 kişi Perş. 15 Ara. 2016 - 15:23 tarihinde online oldu.
Yaban hayatı can çekişiyor
1 sayfadaki 1 sayfası
Yaban hayatı can çekişiyor
Yaban hayatı can çekişiyor
Beyşehir Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Başkanı Mustafa Güler, 2009-2010 kara av sezonunun sona ermesine sayılı günler kala yaptığı değerlendirmede, İç Anadolu’da avcılığın önemli merkezleri arasında yer alan Beyşehir çevresinde av hayvanı popülasyonunun son yıllarda gözle görülür bir şekilde azaldığını söyledi. Güler, bunun en önemli sebebini yetersiz denetim ile kaçak ve bilinçsiz avlanmaya bağladı.
BEYŞEHİR-Beyşehir Avcılar ve Atıcılar Spor Kulübü Başkanı Mustafa Güler, İç Anadolu bölgesinde avcılığın en önemli merkezleri arasında yer alan Beyşehir yöresinde, av hayvanı popülasyonunun son yıllarda gözle görülür bir şekilde azaldığını söyledi. Güler av hayvanlarının neslinin azalmasının en önemli nedenini yetersiz denetim ve kontroller ile kaçak ve bilinçsiz avlanmaya bağladı.
Güler, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 2009-2010 kara avcılığı sezonunun bitimine sayılı günler kaldığını belirtti. Kulüp Başkanı Güler, 15 Ağustos 2009 tarihinde bıldırcın ve üveyik avı ile başlayan, 22 Şubat 2010 günü tamamen sona erecek olan yaklaşık 6 ay süreli av sezonunun özellikle Beyşehir yöresi avcı camiası için olumlu geçtiğini söyleyebilmenin mümkün olmadığını söyledi.
KIŞ YAŞANMAMASI, AVLANMAYI ETKİLEDİ
Bu kış mevsiminde havaların ılıman gitmesi, kar yağışı olmamasının av faaliyetlerini zorlaştırarak olumsuz yönde etkilediğini de kaydeden Güler, kaçak avlanma ve denetim ve kontrollerin yetersizliğinin de buna eklenmesiyle avcılık çalışmalarının iç açıcı bir gelişme gösteremediğini belirtti. Güler, şöyle devam etti:
“İç Anadolu bölgesinde avcılığın merkezi konumunda olan Beyşehir bölgesinde kaçak avlanma, denetim ve kontrollerin yetersizliği, zirai ilaç kullanımının yaygın olması, gübreleme faaliyetleri gibi nedenlerin son yıllarda yaban hayatına önemli ölçüde zarar verdiğini gözlemekteyiz. Kaçak avcılığın bölgemizde giderek artması, bazı av hayvanlarının neslinin sonunu getirirken, bazıları kaybolmaya yüz tutmuş, bazı türler de bölgemizde azalmıştır. Tür yönünden oldukça zengin olan yöremizde, tür çeşitliliğinde de azalma olmuştur. Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ekiplerinin kaçak avlanmaya yönelik yoğun olarak sürdürdüğü faaliyetlere rağmen, sorumluluk mıntıkasının oldukça geniş olması nedeniyle böylesine geniş bir sahanın denetim ve kontrolünde güçlük yaşandığı aşikardır. Bu yüzden yaban hayatının korunmasında daha etkin bir görev sürdürebilmesi için bu birimin sorumluluk mıntıkasının daraltılması gerektiği düşüncesindeyiz.”
Geniş alanın kontrolünün zor olmasının kaçak avlanmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğüne, işini kolaylaştırdığına dikkat çeken Güler, bu durumun da yaban hayatına zarar verdiğini dile getirdi.
Güler, “Kaçak avcılarda avlanma limiti yoktur. Her gün avlanabildiklerinden av hayvanı populasyonuna olumsuz yönde etkileri olmaktadır. Ayrıca, yasak olmasına rağmen 8 fişek hazneli otomatik av tüfekleri de avcılık faaliyetlerinde kullanılabildiğinden, bunun önüne geçilmeli, standart seviye olan 2+1 kapasiteli modeller dışındakilerin kullanımına ağır cezai müeyyideler getirilmelidir”dedi.
HANGİ TÜRLER YOK OLDU?
Avcılığın adresi olan Beyşehir bölgesinde en çok avı yapılan türlerin yaban ördeği, keklik, tavşan, bıldırcın, çulluk gibi türler olduğunu ancak bu türlerin neslinin giderek azaldığına dikkat çeken Güler, uzun yıllar önce doğada bolca bulunan çil kekliğine günümüzde avcıların rastlayamadığını söyledi. Keklik avına geçen yıl Beyşehir bölgesinde koruma kapsamında getirilen yasaklamanın faydalarının görüldüğünü, ancak kaçak avcılığın önüne geçilememesi nedeniyle istenilen ölçüde bir korumanın sağlanamadığına da vurgu yapan Güler, şunları kaydetti:
“Bölgemizde yaban kazı artık hiç kalmadı. Halbuki eskiden bolca avlanabiliyordu. Yaban ördeği nesli önemli ölçüde azaldı. Genel anlamda tüm türlere bakıldığında popülasyon yönünden dikkat çekici bir azalmanın görülebildiğini çok rahat söyleyebiliyoruz.”
Mustafa Güler, Beyşehir yöresinde avcılığın belli başlı merkezlerinin Şamlar Köyü Kızılkaya ve Laleli, Beyşehir-Seydişehir Karayolu üzerindeki Genek mevkii, Bayat Köyü korusu, Mesutlar-Yaylasun köyleri arasındaki Üçtepeler, Doğanbey beldesi Hacıbaba, Karabayat Köyü Çal mevkileri olduğunu da sözlerine ekledi.
http://www.beysehirgol.com
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz